De meeste yogalessen die je op het lesschema ziet staan, heten ‘hatha yoga’. Die noem ik zo, omdat deze manier van yogales geven onder deze naam bekend staat in het Westen. In feite beoefenen we alleen de fysieke kant van yoga in deze yogalessen, namelijk de asana’s; yogahoudingen en voorbereidende yoga-oefeningen. En soms ook pranayama en meditatie, maar voornamelijk de asana’s.
In deze hatha yogalessen beginnen we met een concentratieoefening (dharana) en dan gaan we door middel van yogaoefeningen die opwarmen en voorbereiden, zoals yoga kriya’s, naar de yogasana’s.
Iedere week ligt de focus op een ander chakra; een ander deel van het lichaam. En in die week is er in iedere les wat variatie in de yogaoefeningen, omdat ik goed kijk naar de dynamiek van de groep. Maar de focus blijft bij het chakra.
Op deze manier werken we dan in een yogales naar een eindhouding toe. Daarna volgt een eindontspanning met aandacht voor de adem en een bodyscan. Maar ook dit is aan verandering onderhevig; een yogales met als focus Muladhara Chakra (de eerste, onderaan) vergt soms een andere afsluiting dan Sahasrara (bovenin, bij je kruin) yogales.
Asana betekent ‘zetel’ en de bedoeling is dat je een asana aanneemt alsof je in een fijne zetel zit. Je rust als het ware in de yogahouding (ook al is het op z’n kop of op één been), bent steady en aanwezig in de yogasana. Daarom houden we de yogahoudingen vaak 12 tot 15 rustige ademhalingen vast.
Daarmee volg ik de yogatraditie waar ik deel van uitmaak (en waar ik ook in ingewijd ben, maar dat is een ander verhaal). Volgens onze traditie is het doel van yoga ruimte maken in het lichaam, o.a. door flexibiliteit en kracht, zodat je met gemak en in rust, goed en lang in meditatie kunt zitten. In meditatie proberen we dan onze prana naar boven, naar het kruinchakra te sturen. Het is dus belangrijk dat die energie goed door kan stromen.
Een chakra is een soort draaikolk, een waterrad, dat ronddraait en zo energie doorgeeft. Hoe beter dat rad draait, hoe krachtiger de energie stroomt. Daarom richten wij, met onze yogavorm, ons op één chakra per keer, zodat het goed aangepakt wordt en je energie goed in beweging wordt gebracht.
En mijn leraar Swami Yogananda zegt dan dat je de yogahouding echt een tijdje vast moet houden, anders heeft het niet het gewenste effect. Vandaar die 12 tot 15 ademhalingen op een rustig tempo. In de Spicy Hatha yogales, die je op dit moment op ons yoga lesrooster terugvindt op woensdag, houden we de yogaoefeningen soms nog langer vast.
Helaas heb ik geen copyright-vrij plaatje van het lichaam en de chakra’s beschikbaar, maar als je ‘chakra’ invoert in een zoekmachine, vind je het snel.
Binnenkort start er weer een ‘Duik in Yoga’-cursus, waar we dit soort onderwerpen, en nog veel meer over yoga, uitdiepen.